EPILACIJA DIODNIM LASEROM

Želite li zauvek zaboraviti na depilaciju, brijanje ili urastanje dlačica? 

Ako je vaš odgovor “da”, laserska epilacija je rešenje za vas! Ovaj postupak pruža brzo, bezbolno i trajno rješenje za neželjene dlačice.

Dlačice rastu svakodnevno i mogu se pojaviti na bilo kojem dijelu tijela. One mogu biti tanke, guste, svijetle ili tamne. Bez obzira na vrstu dlačica koje imate, uživanje u glatkoj i mekoj koži traje vrlo kratko. U slučaju brijanja, dlačice se ponovno pojavljuju već sljedećeg dana, a u slučaju depilacije to može potrajati nekoliko dana.

Srećom, postoji rešenje koje može trajno ukloniti dlačice i osigurati dugotrajno glatku kožu – laserska epilacija. Ovaj postupak je vrlo učinkovit i pruža pouzdane rezultate. Zaboravite na beskrajne sate koje ste potrošili na uklanjanje dlačica i uživajte u trajnoj glatkoj koži nakon samo nekoliko tretmana.

Šta je laserska epilacija?

Laserska epilacija je moderna metoda uklanjanja dlačica. Ovaj tretman radi tako što isporučuje lasersku svetlosnu energiju određene talasne dužine koja se apsorbira u pigmentu folikula dlake. Nakon apsorpcije energije, laserski snop izaziva fototermolizu i trajno uništava folikul dlake.

Kada se folikul dlake trajno uništi, on više neće proizvoditi novu dlaku, tako da neće biti potrebe za daljnjim uklanjanjem dlačica. To znači da će koža ostati glatka i bez dlačica, čak i nakon nekoliko tretmana.

Ovaj proces je učinkovit za gotovo sve tipove kože i dlačica, uključujući tamne i guste dlačice, te ne ostavlja ožiljke ili oštećenja kože. Laserska epilacija je bezbolan proces koji traje samo nekoliko minuta, a rezultati su dugotrajni i izuzetno zadovoljavajući.

Koji laser koristimo?

 

U našem salonu koristimo diodni laser 3XC ALFA

 • U jednoj sondi nalaze se tri različite talasne dužine koje istovremeno uklanjaju sve vrste dlačice – tanke, deblje, svetle, tamne, gušće ili ređe;
 • Ovo je laser koji dozvoljava da se laserska epilacija radi i tokom leta kada je koža osunčana;
 • Maksimalnu efikasnost u uklanjanju dlačica.

Razlika između diodnih lasera i IPL sistema?

IPL (Intense Pulsed Light) i diodni laseri su dva različita sistema za uklanjanje dlačica, koji koriste različite načine rada i različitu tehnologiju.

Diodni laseri za epilaciju koriste samo jedan izvor svetlosne energije, a ta svetlost je ujednačene talasne dužine koja se usmerava na folikul dlake. Svetlosna energija diodnog lasera se apsorbira u pigmentu folikula dlake, što dovodi do zagrevanja i trajnog uništavanja folikula. 

IPL sistem, sa druge strane, koristi širok spektar svetlosne energije različitih talasnih dužina koje se emituju u kratkim pulsirajućim zrakama. Svetlosna energija IPL sistema se apsorbira u pigmentu dlake, kao i u okolnoj koži, što može dovesti do oštećenja kože ako se ne koristi ispravno. IPL sistemi su manje efikasni.

Ukratko, diodni laseri za epilaciju su precizniji i efikasniji. 

Jako bitno: IPL nije priznat od FDA za trajno uklanjanje dlačica, diodni laseri jesu od 2006 godine.

 Koliko je potrebno tretmana ? 

Da bi se postigli trajni rezultati laserske epilacije, obično je potrebno između 6 i 8 tretmana (i dodatna 2 koja se rade na 6 meseci odnosno  godinu dana), u zavisnosti od individualnih karakteristika kože i dlačica. Razmaci između tretmana su obično 4 do 8 nedelja, u zavisnosti od tretirane regije i brzine rasta dlačica. Važno je napomenuti da će kod nekih osoba biti potrebno održavanje postignutih rezultata jednom godišnje za telo i dva puta godišnje za lice. Takođe, postoji mogućnost da se u kasnijem periodu pojave nove dlačice, ali njihov broj i gustoća će biti značajno manji nego pre tretmana.

 • 1-3 tretman se rade na 3 nedelje
 • 4-6 tretman na mesec dana ( Kod nekih osoba potrebno je uraditi 1 ili 2 dodatna tretmana)
 • još 2 tretmana na 6 meseci

Šta to znači? tih 8 tretmana se rade u periodu od 17 meseci.

Zašto je potrebno više tretmana?

Pitanje o broju tretmana laserske epilacije je uobičajeno, stoga želimo da objasnimo zašto je neophodno uraditi više tretmana. Folikuli dlaka se nalaze u različitim fazama rasta, a samo folikuli koji su u aktivnoj fazi rasta (anagen) mogu biti trajno uništeni laserskim snopom. Međutim, deo folikula se nalazi u fazama katagena (priprema za period mirovanja) i telogena (period mirovanja tokom koga dolazi do ispadanja dlaka iz folikula). Ti “uspavani” folikuli su otporniji na lasersko dejstvo i moraju ući u fazu rasta kako bi se i oni trajno uništili. Svaki tretman može trajno uništiti oko 20-30% folikula dlaka koji su u aktivnoj fazi rasta, zbog čega je potrebno uraditi više tretmana u razmaku od 4 do 8 nedelja kako bi se obuhvatio što veći broj folikula u aktivnoj fazi rasta. Na taj način možemo postići gotovo 100% uklanjanje neželjenih dlačica. Takođe, nakon postizanja željenih rezultata, neophodno je obavljati održavanje jednom godišnje za telo i dva puta godišnje za lice kako bismo zadržali trajno uklanjanje dlačica.

Kako se pripremiti za tretman laserske epilacije?

Pre tretmana laserske epilacije, važno je izbegavati depilaciju i čupanje dlačica pincetom najmanje mesec dana pre tretmana. Dlačice je potrebno ukloniti brijačem, a preporučuje se da se sačeka 3-4 nedelje nakon sunčanja pre tretmana. Takođe, nakon tretmana nije preporučljivo sunčanje bez zaštitnog faktora tokom dve nedelje. U zavisnosti od područja koje se tretira, može biti potrebno obrijati dlačice na sam dan tretmana ili dan pre tretmana. Pre dolaska na tretman, treba izbegavati nanošenje kozmetičkih proizvoda na tretirano područje, jer to može ometati isporuku laserske energije u folikul dlake.

Diodnim laserom koji koristimo u našem salonu (3XC ALFA) epilacija se može raditi i na osunčanoj koži.

Šta je potrebno da epilacija bude uspešna?

Takođe, pre tretmana laserske epilacije, potrebno je izbegavati izlaganje suncu i solarijumu u periodu od najmanje 2 nedelje. Dlačice se moraju ukloniti brijačem najmanje 24 sata pre tretmana, dok se depilacija voskom, šećernom pastom ili pincetom ne preporučuje najmanje mesec dana pre tretmana, jer to može oštetiti folikul dlake i smanjiti efikasnost laserske epilacije. Takođe, treba izbegavati upotrebu preparata za depilaciju i kreme za izbeljivanje dlačica pre tretmana. Nakon tretmana, potrebno je izbegavati izlaganje suncu, solarijumu i toplim kupkama najmanje 2 nedelje. Takođe, ne preporučuje se korišćenje parfema, dezodoransa ili alkoholnih proizvoda na tretiranoj regiji u periodu od 24 sata nakon tretmana. Nakon tretmana, kožu je potrebno hidrirati i negovati kremama za umirenje kože koje preporučuje vaš kozmetičar. Sledite ove smernice kako biste osigurali maksimalnu efikasnost i dugotrajne rezultate laserske epilacije.

Kako negovati kožu nakon epilacije?

Nakon tretmana laserske epilacije, može doći do prolaznog crvenila koje se obično povlači u roku od pola sata, a kod osetljivije kože, može trajati nekoliko sati. Preporučuje se korišćenje umirujućih krema narednih dana kako bi se ublažili eventualni neželjeni efekti. Osim toga, važno je izbegavati sunčanje i nanositi kreme sa zaštitnim faktorom kako bi se koža zaštitila od štetnih UV zraka. Nema drugih ograničenja nakon tretmana, pa se možete vratiti svakodnevnim aktivnostima odmah nakon tretmana.

Da li je epilacija bolna?

Model 3XC ALFA poseduje aktivno hlađenje koje neprijatnost svode na minimum. Ipak u osetljivim regijama poput prepona i pazuha, može se osetiti blago peckanje koje pacijenti dobro tolerišu.

Ko ne sme raditi epilaciju?

 • osobe sa epilepsijom
 • žene u trudnoći 
 • osobe sa bolestima praćenim teškim opštim stanjem
0
  0
  Vaša Korpa
  Vaša Korpa je praznaVrati se na Shop